Regio

Lees meer over de omliggende steden en de zeer rijke en unieke geschiedenis van de streek

Troyes


Troyes, is een juweeltje! Het volledige stadscentrum dateert uit 1524 – 1544. Door een grote brand werd de toenmalige stadskern volledig verwoest. De snelle heropbouw van deze zeer welvarende stad bracht een prachtige bouwstijl, uit die tijd, tot stand die overal aanwezig en intact is. De volledige stadskern bestaat uit authentieke herenhuizen die eigendom waren van koopmanslieden en eigenaars van de confectie industrie.

Troyes is bovendien een zeer gezellige en bruisende winkel-wandelstad. Overal vind je terrasjes, restaurants, kleine winkeltjes, en prachtige bouwwerken. Meester Caffet, wereldkampioen chocoladewerken, heeft er trouwens zijn atelier en winkel, een MUST DO. Troyes is echter vooral gekend omwille van zijn creativiteit in vrouwenkledij. De mode die in Parijs werd getoond en verkocht, werd – en wordt nog steeds – in Troyes gecreëerd en gemaakt. Er zijn dus zeer veel outlet stores in en rond de stadskern.
Heren, wees gewaarschuwd…

Op onze georganiseerde routes brengen we tevens een uitgebreid bezoek aan Troyes. Wens je liever op eigen tempo Troyes te bezoeken, vraag dan gerust wat extra informatie via de contactpagina of ter plaatste in het kasteel.


Ontdek Onze Routes

Dijon


Dijon is de hoofdstad van de regio Bourgogne en daarom zeker een bezoek waard. De stad staat wereldwijd bekend voor de uitstekende mosterd maar, heeft nog een veel rijkere culinaire- en kunst geschiedenis. Doorheen de stad kan je prachtige historische bouwwerken vinden zoals de kathedraal van Saint-Benigne, de 13e-eeuwse gotische kerk Notre-Dame. Het toppunt is het Paleis van de hertogen van Bourgondië.

Verder kan je gezellig kuieren in de straten met 18e eeuwse herenhuizen of de fenomenale musea bezoeken die de stad te bieden heeft. Het Musée des Beaux-Arts is een van de oudste musea in Frankrijk. In het Paleis van de hertogen van Bourgondië kan je een onschatbare collectie met stukken uit de Egyptische oudheid, middeleeuwen en de renaissance vinden.

Op onze georganiseerde routes brengen we tevens een uitgebreid bezoek aan Dijon. Wens je liever op eigen tempo Dijon te bezoeken, vraag dan gerust wat extra informatie via de contactpagina of ter plaatste in het kasteel.


Ontdek Onze Routes

De Geschiedenis


Het Kasteel is gelegen in een gebied dat een enorme geschiedenis kent.
Hieronder een trip doorheen de tijd.

Onze regio was een wingewest voor de Romeinen. De historische veldslag van de Gallische stammen (140.000 vrijheidsstrijders) tegen de Romeinen (30.000 soldaten en Julius Ceasar) werd uitgevochten in Alesia omstreeks 52 voor Christus. Alle oude verdedigingswerken van zowel Romeinen als de Galliërs zijn er nog te bewonderen. Alesia bevindt zich op een half uur rijden.

Getuigen zijn ook de ruïnes (4 hectare) van een oude Romeinse stad op 20 minuten rijden. Deze ruïnes bevinden zich op de top van een heuvel die de ganse regio overschouwt. Het leuke is dat er een Keltisch stadsdeel en een Romeins stadsdeel aanwezig is. Wat erop wijst dat beide volkeren er broederlijk naast elkaar leefden.

De grootste, en unieke schat, van de Kelten is gevonden in het dorpje ‘Vix‘ op 5 minuten rijden van Château des Tertres. De schat zelf is te bezichtigen in het nabij gelegen Chatillion-sur-Seine.

In verscheidene dorpjes kan je ook nog prachtige Romaanse kerkjes uit de 9de eeuw vinden.

Eén fantastische getuigenis van de middeleeuwese geschiedenis is het kasteel van Chacenay. Het hoofdgebouw werd gebouwd rond het jaar 900, de andere gebouwen in de daaropvolgende eeuwen. Het interieur is nog authentiek uit de 10 de eeuw met lederen wandversieringen, gebeeldhouwde trappen,… Dit heb je nog nooit gezien. Het kasteel is privé eigendom maar het kan bezocht worden met kleine groepen.

Andere bezienswaardigheden uit de middeleeuwen zijn de ruïnes van het verstrekte kasteel van de Hertogen van Bourgondië in Bar-sur-Seine, het stadscentrum van Riceys-Haut, de stadsomwallingen, zoutputten, de kluizenaarswoning in Mussy-sur-Seine,… Er zijn eveneens tientallen kerken uit de 13de, 14de, 15 eeuw. Deze van Mussy-sur-Seine is één van de meest beroemde omwille van zijn glasramen (de bischoppen van Langres hadden hier hun winterverblijf en spendeerden nogal wat geld aan de kerk). Of bezoek de abdij van Molesmes (gesticht in 1075) en woonplaats van verscheidene Heiligen en Koningen.

In een straal van 40 kilometer vind je tientallen kastelen, abdijen, en stadskernen. Troyes, is een juweeltje waar het volledige stadscentrum dateert uit 1524 – 1544. De volledige stadskern bestaat uit authentieke herenhuizen die eigendom waren van koopmanslieden en eigenaars van de kledingindustrie. Troyes is bovendien een zeer gezellige winkel-wandelstad (Meester Caffet, wereldkampioen chocoladewerken, heeft er trouwens zijn atelier en winkel). Troyes is echter vooral gekend omwille van zijn uitmuntende vrouwenkledij.
Heren, wees gewaarschuwd…

Verder zijn er veel kastelen te bezoeken uit de Napoleontische periode, waaronder Château des Tetres.

Renoir heeft bijna zijn hele leven doorgebracht in Essoyes. Essoyes ligt aan de andere kant van het woud dat grenst aan het kasteeldomein van ‘Château des Tertres’. Dit pittoreske dorp heeft verscheidene musea ingericht rond Renoir. Bezoek de plaatsen waar hij zijn beroemde schilderijen heeft gemaakt of bezichtig zijn woonhuis.

Het bezoek aan Renoir staat in schril contrast tot de vele oorlogsmonumenten in deze streek. Duizenden verzetstrijders verstopten zich in het woud van Essoyes. Dit heeft geleid tot vele gruweldaden door de SS en de Wehrmacht. Het afgrijzen van de plaatselijke bevolking tegen de ‘barbaarse’ heersers is duidelijk zichtbaar. Zelfs op het kasteeldomein van ‘Château des Tertres’ vind je een monument voor gesneuvelde verzetsstrijders.

Contact